De kroniek van onze Club.

Sinds 1937 houden wij vakantie, gaan wij wandelen en fietsen, met een plusteken.


1897. In Wenen (Oostenrijk) worden de "Naturfreunden" opgericht. Deze zullen uitgroeien tot de NFI (Naturfreunde Internationale) en ijveren voor een toerisme voor iedereen.
1928. Met de stichting van de "Toeristenbond voor Arbeiders" wordt de Natuurvriendenbeweging in België geïntroduceerd.
1937. 16 februari. Enkele jonge volwassenen uit de Socialistische Jeugdbeweging "De Rode Valken" richten een Leuvense afdeling op van de Arbeiders Toeristenbond De Natuurvrienden. Oorspronkelijk zal het de afdeling "Kessel-Loo" zijn maar later op het jaar wordt het "Leuven".
1938. Enkele leden brengen geld samen voor de aankoop van 40 a bos aan de Sneppenstraat te Kessel-Lo. Hier zal snel een kampeerterrein ontstaan onder de benaming "Schoolbergen".
Het nationaal en internationaal Sinksenkamp van ATB De Natuurvrienden gaat door te Kessel-Lo. Op een hoge heuvel zal gedurende 3 dagen door kampeerders, wandelaars en fietsers kamp gehouden worden.
1939. Op 26 augustus wordt er tot een algemene mobilisatie overgegaan. Vele Natuurvrienden worden onder de wapens geroepen.
1940. Op 10 mei breekt de tweede wereldoorlog uit in West-Europa. Het jaarcongres van De Natuurvrienden van 25 en 26 mei dat in Leuven moest gehouden worden zal gezien de oorlogshandelingen nooit doorgaan.
1941 tot 1944. Zoals meerdere verenigingen zullen ook de Natuurvrienden nog enkel in de clandestiniteit blijven werken. Van toerisme kan in deze periode niet gesproken worden.
1945. Het maandblad "De Natuurvriend" verschijnt na vier jaar oorlog opnieuw in de maand februari.
De afdeling Leuven vergadert weer en organiseert muzieklessen, zanglessen en wandelingen.
Met Pinksteren (zondag 20 mei) gaat er op Schoolbergen een "bevrijdingskamp" door.
1946. Er gaat een "vakantiekamp" door te Nonceveux. Buiten wandelen bezoeken de "toeristen": de grotten van Remouchamps, waterval van Coo en de bronnen van Chevron.
1947. De kampeerders trekken naar het "Klein Zwitserland" in het Groot Hertogdom Luxemburg.
1950. Op het stuk grond aan de Sneppenstraat komt een houten verblijf met 20 bedden met "matrassen en dekens", een ruim dagverblijf, trekkerskeuken naast het al bestaande kampeerterrein. Het natuurvriendenhuis "De Schoolbergen" is een feit. Voor de vakantiereis naar Montermé in de Franse Ardennen dienen de deelnemers hun (nieuwe?) fietsen, tenten, fotoapparaten, verrekijkers, enz. te laten loden bij de Toldiensten. Omwisseling van Belgische franken tegen Franse franken gebeurde tegen een koers van 14 Belgische frank tegen 100 Franse frank.
1951. Opsplitsing van de afdeling "Groot Leuven", de in gebruik geraakte benaming voor de natuurvrienden in het Leuvense, in een afdeling "Leuven" en een afdeling "Kessel-Lo". De afdeling Kessel-Lo zal als "oudste" afdeling aanzien worden. De beide afdelingen organiseren muziek-, zang- en (volks)danslessen. Een of meerdaagse busreizen worden meer en meer ingericht. Verder blijven ook de wandel- en fietstochten een constante binnen de werking van de verenigingen. De voordrachten over toeristische bezienswaardigheden worden vaak aangevuld met filmdocumentaires.
1952. Het NV huis De Schoolbergen beschikt nu over 2 kamers met elk 14 bedden en een paviljoentje met 5 bedden. Het verblijf beschikt nu ook over een wasplaats (lavoir) met stromend water. De toegang tot de drinkwatervoorziening is gemakkelijker gemaakt. De afdeling Leuven organiseert een eigen cursus Esperanto.
1954. Congres van ATB De Natuurvrienden te Leuven. Eerste steenlegging van het nieuwe "vakantiehuis" op Schoolbergen. De afdelingen organiseren een Toeristische Fotowedstrijd "Gezichten uit Kessel-Lo" voor amateur-fotografen.
1956. Op 18 november plechtige inhuldiging van het NV huis "Schoolbergen".
1958. Wereldtentoonstelling op de Heizel. Vanaf nu is het Atomium de bezienswaardigheid van Brussel.
1959. De afdeling Kessel-Lo maakt kennis met de speleologie en duikt met natuurvrienden uit Antwerpen in de ondergrond in de buurt van Godinne. De werkgroep "Heemkunde" organiseert te Kessel-Lo een tentoonstelling over "Natuur- en Milieukennis".
1960. Een kleine groep "onervaren grotters" gaat regelmatig op speleo-onderzoek in de omgeving van Godinne. Een nieuwe uitdaging voor de afdeling. Meer en meer leden beschikken over een eigen auto. Bij de activiteiten is er nu sprake van "onze gemotoriseerden".
Jef Laenen en Dolf Ven richten "Fokal" op. Deze foto- en filmclub zal verschillende jaren het (smalfilm) Filmfestival "Schoolbergen" organiseren.
1961. Het eerste smalfilm (8mm) festival "Schoolbergen" gaat door in het NV Huis. De amateur-filmers laten hun vakantiefilms bewonderen. Een vakkundige jury geeft commentaar, uitleg en punten. Na dertig seizoenen en de opkomst van de video camera zal het filmfestival samen met de smalfilm begin jaren '90 verdwijnen.
1962. De Natuurvrienden bestaan 25 jaar in het Leuvense. Op Schoolbergen wordt voor die gelegenheid een Interprovinciaal Kamp en een Vlaamse Kermis georganiseerd. De kampeerders reizen in juli naar de Ardèche en de Verdon.
De winter 1962-1963 zal één van de koudste sinds de waarnemingen worden.
1963. Op het Congres van 23 mei te Kessel-Lo (NV huis Schoolbergen) worden 4 moties aangenomen:

Afdeling Kessel-Lo bezoekt de koolmijn van Waterschei.
1972. De Kayakclub ontstaat met Maurice Peeters als verantwoordelijke. Vermits de
meeste roeiers ook speleologie beoefenen ontstaat de "Speleo & Kayakclub Ahoy".
1978. Afdeling Kessel-Lo organiseert naar aanleiding van het 50 jarig bestaan van ATB De Natuurvrienden vzw een Nationale Kayak Rally op de Lesse met meer dan 500 deelnemers.
1982. Voor de vijfde en laatste keer zal een Nationale Kayak Rally gehouden worden op de Lesse. Zelfs in een combinatie met een wandelrally bleef het aantal deelnemers dalen zodat er gestopt werd met deze organisatie.
1983. Op camping "Villatoile" te Pont à Lesse organiseert de Kayak Club als onderdeel van afdeling Kessel-Lo jaarlijks een BBQ en neemt deel aan de plaatselijke Breugelfeesten op 15 augustus. Op deze feesten zal de afdeling in de loop van verschillenden jaren een avondvullende show brengen onder aangeven van het echtpaar Landeloos-De Laet.
1984. De Lange Wapper vaart voor het eerst op de Lesse. Afdeling Kessel-Lo laat het water niet los en verwerft een pneumatische legerboot van 10 m lengte, draagkracht 14 ton geschikt voor het vervoer van een 35 personen. Regelgeving in een poging om de wildgroei van kayak verhuur bedrijven aan banden te leggen zal zover gaan dat enkele firma's een pacht bekomen op de Lesse. De Lange Wapper zal, na vele zorgeloze jaren, de toegang tot de Lesse geweigerd worden en uiteindelijk zelfs aan "de ketting" gelegd worden.
1985. Het houten NV huis zal vervangen worden door een nieuwbouw met de naam Chalet Louis Hendrickx. Deze chalet is enkel te gebruiken door groepen vermits er enkel slaapzalen (twee) beschikbaar zijn.
1990. Een nieuwe start voor een jaarlijkse wandeldag bij Afdeling Kessel-Lo. Vroeger bestond de jaarlijkse Lentewandeling, voortaan zal het de Novemberwandeling genomd worden.
1995. Een afdeling Bergstijgers ontstaat te Leuven. Een samenwerking tussen Afdeling Kessel-Lo en de Afdeling Bergstijgers ontstaat in de uitbouw van een tweedaagse wandeltocht tussen het NV Huis Schoolbergen te Kessel-Lo en de JHB De Velpe Boutersem. Deze tweedaagse zal samen met de Novemberwandeling gehouden worden.
1996-2002. Een woelige periode voor Afdeling Kessel-Lo. Door de sluiting van eerst de JHB De Velpe en nadien ook het NV huis Schoolbergen verdwijnt de tweedaagse wandeltocht. De Novemberwandeling probeert te overleven buiten de infrastructuur van de Natuurvriendenbeweging. (*)
2003. Na een "valse" start bij de VWJL (thans Aktivia) zal de samenwerking tussen Afdeling Kessel-Lo Club Ahoy en Bergstijgers Leuven het stamnummer B055 bij de Vlaamse Wandelfederatie (VWF) toegewezen krijgen. Vanaf dan komt de wandeling in de Marching.
2004-2009. De afdeling Kessel-Lo, meestal "Ahoy" of "Club Ahoy" genoemd, organiseert nog steeds samen met Bergstijgers Leuven de Herfstwandeling.
2009. "Club Ahoy" start met een regelmatige midweek activiteit speciaal voor 55+ onder de benaming "Fit4Life".
De club wil zo de jong gepensioneerden uit hun zetel halen en hen aan zetten om te sporten bij een "vereniging".
2011. Onze club komt in principe iedere eerste zaterdag van de maand samen om de activiteiten te bespreken en toe te lichten. In juli en augustus laten wij iedereen vrij zijn vakantie te plannen en komen niet samen.
Op die bijeenkomsten begroeten wij graag nieuwe leden.
Interesse? Kom naar het OC Genadedal, Velderblok 2a in Kessel-Lo.
Bekijk de locatie op Google Maps.
2012. ATB De Natuurvrienden, Afdeling Kessel-Lo, Club Ahoy, bestaat 75 jaar!!!
2012. De wandelclub B055 Club Ahoy - De Natuurvrienden stopt met het organiseren van de Novemberwandeling.
De statuten van VWF verplichten hun aangesloten clubs om minstens één wandeling per jaar te organiseren.
De wandelvereniging B055 verliest zijn "licentie" bij VWF.
2017. De sporttak van ATB De Natuurvrienden, gekend onder de "Natuurvrienden Sportfederatie (NVSF) gaat een fusie aan met Fros, Multisport Vlaanderen. Alle leden die recreatie sporten beoefenen kunnen in deze federatie verder "Sportelen"
2018. Club Ahoy past zich nu in de organisatie van Fros.
2020. Sinds maart Covid-19 maatregelen die activiteiten beperken
2021. Vanaf september-oktober zijn activiteiten opnieuw toegelaten met bepaalde beperkingen. Samenkomsten met grote menigte blijven strikt beperkt.
Nu. Ahoy stimuleert zijn leden om te gaan wandelen, fietsen en reizen mits de nodige voorzorgen inzake gezondheid, veiligheid en verzekeringen in acht te nemen.

Bekijk ons programma en onze blogspot. Bezoek ook onze Facebookpagina en vind ons leuk

(*) Het NV huis "Schoolbergen" werd na sluiting verkocht. De gronden werden verkaveld, het huis afgebroken en de chalet verbouwd tot een woonhuis. Op de verkavelde grond is een villa wijk ontstaan.